5. İstanbul Saydam Günleri Yaklaşıyor... Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak! (ama çok da yeni bir şey beklemeyin...) / 2000

Yıl 2000. Mart ayı... Mayıs yaklaşmakta, Haziran hemen peşinde, Ekim de çok uzak değil... Diyeceğim o ki, 5. İstanbul Saydam Günleri’nin eli kulağında. Daha ilk bahar bile gelmeden, sonbahara atıfta bulunmak pek hoş kaçmayacak, farkındayım. Fakat çare yok, şartlar bunu gerektiriyor. Şartlar dediğim, son katılım tarihlerinin bu yıl bir hayli erkene alınmış olması.  Saydam Gösterisi Bursu 1 Mayıs’a, İstanbul Saydam Günleri de 1 Haziran’a kadar katılıma açık kalacak. Yaz rehaveti çökmeden işe koyulmayı hedefliyoruz. Bu durum, katılımcıların da ellerini çabuk tutmalarını zorunlu kılıyor kaçınılmaz olarak. İnanıyorum ki bu hepimizin yararına olacak. Giderek düzeyini arttıran bir organizasyonun zamanı iyi kullanması gerektiği kadar bol zamana da ihtiyacı var.

Bu yılın yeniliklerinden sözetmek istiyorum kısaca... Sözcük olarak rahatsızlık uyandırsa da, İstanbul Saydam Günleri’nin bir şartnamesi var artık. 15 maddelik şartname aslında, katılımcılarla İstanbul Saydam Günleri Organizasyon Komitesi arasındaki bir protokol metni. Ayrıntılarına girmeyeceğim bu protokol katılım formunda mevcut. Detayları da İstanbul Saydam Günleri bültenlerin de yeralıyor. Kısaca söylemek gerekirse, bu yıldan itibaren katılım formlarının geçerli olabilmesi için bu protokol metninin katılımcı tarafından okunup imzalanmış olması gerekiyor. Benzer durum Saydam Gösterisi Bursu başvurularında da geçerli.

“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek abartılı biçimde atılan başlığın gerekçesini de açıklamış olduğumu sanıyorum.

“Ama çok da yeni bir şey beklemeyin” şeklindeki alt başlık ise, kategorilerde önemli bir değişikliğin olmamasına bir gönderme. Öyküler bölümünde iki yıl üstüste denemesini yaptığmız ve tepki alamadığımız ‘tema’ uygulaması kaldırıldı. Serbest Öyküler bölümü artık Öyküler başlığı altında katılım formunda yeralıyor. Basın Fotoğrafları, Fotoğraf ve Diğer Sanatlar, İlk Gösteriler, Kısa Gösteriler ve Kategori Dışı bölümleri sürüyor. Özel bölümlerden, Konuk Ülke, Saygı, 4. İstanbul Saydam Günleri’inden, Konferans ve Tartışma bölümleri mevcudiyetlerini sürdürüyorlar. 1998’de Hasankeyf’e, 1999’da ise Marmara Depremi’ne yerverdiğimiz özel gösterilere bu yıl ara verdik. Fakat programa iki yeni bölüm eklemeden de edemedik: Toplu Gösteriler ve Çağrılı Tematik Bölüm. Toplu Gösteriler’de her yıl bir fotoğrafçı dostumuzun geçmiş dönemlerde sunduğu saydam gösterilerini ardarda izleme olanağı bulacağız. Çağrılı Tematik bölümde, fotoğrafın farklı alanlarında çalışmalar yapan fotoğrafçılara İstanbul Saydam Günleri Organizasyon Komitesi tarafından bir tema verilecek ve izleyicinin aynı tema üzerindeki farklı yorumları izlemesi sağlanacak.

Park Denizcilik’in ana sponsorluğunu üstlendiği 5. İstanbul Saydam Günleri’ne, Ofset Yapımevi basılı işlerde, Ajans Düet de basın tanıtımında destek veriyor. Bu önemli desteklerin tüm sorunlarımızı çözmediğini de belirtelim. İstanbul Saydam Günleri’nin kendi projeksiyon makinelerine kavuşması ve diğer gereksinimlerini karşılayabilmesi için önerilere açık olduğumuzu da bir kez daha hatırlatmak istiyorum.


5. İstanbul Saydam Günleri Katılım Formları ile Saydam Gösterisi Bursu Başvuru Formları’nı İFSAK, Fotografevi-Fujifilm, Göçerler Fotoğraf Kulübü ya da piya kültürevi fotoğraf atölyesi’nde bulabileceğinizi, İstanbul dışında yaşayanların da 0532 411 62 10 numaralı telefondan istekte bulunabileceklerini tekrarlayalım. Elinizi çabuk tutun, mayıs da, haziran da çok yakın!

Yücel Tunca/2000

Yorumlar

Çok Okunanlar