2. İstanbul Saydam Günleri Raporu / 1997

18-26 Ekim 1997 tarihleri arasında, Aksanat, Fotografevi-Fujifilm, İfsak ve İtalyan Kültür Merkezi salonlarında, 111 saydam gösterisinin sunulmasıyla gerçekleşen 2. İstanbul Saydam Günleri'nin faaliyet raporu aşağıdadır:

1) 2. İstanbul Saydam Günleri, Piya Kültürevi Fotoğraf Atölyesi tarafından organize edilmiştir.
2) Organizasyonun hazırlık grubunda Piya Kültürevi Fotoğraf Atölyesi sorumlusu olarak Yücel Tunca ile birlikte, Ali Borovalı, Fethi İzan, Orhan Cem Çetin, Serdar Darendeliler, Sevil Üzrek, Sinan Turan ve Yasemin Bay yer almıştır.
Bu isimlerin yönlendiriciliğinde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesi Fotoğraf Kulübü'nden yaklaşık 20 kişi çalışmalara fiili olarak katılmıştır.
3) 2. İstanbul Saydam Günleri'nin sponsor listesi ise şöyledir:
Medya danışmanlığı Mavi tanıtım
Basılı işler H&H Ofset
Tanıtım sponsorları Açık Radyo, NTV ve Radikal Gazetesi
Sponsorların çalışma sonuçları:
Mavi Tanıtım: Gerekli maddi kaynakların yaratılmasında yeterli olamamıştır. Bulunan sponsorların tamamı hizmet sponsorudur. Ayrıca, medya danışmanlığında da yeterli performans alınamamıştır. Bu yıl gazete, dergi, radyo ve televizyonlarda yapılan haber sayısı geçtiğimiz yılın yaklaşık % 30 gerisinde kalmıştır.
H&H Ofset: Afiş, program ve katalog renk ayrımı, kağıt ve baskılarını karşılayan H&H Ofset ile olan ilişkilerde de sorunlar yaşanmıştır. 1000'er adet basılması gereken program ve katalog 500'er adet basılmıştır. Mavi Tanıtım'ın, diğer sponsorlarla yaptığı yazılı anlaşmanın, H&H Ofset ile yapılmamış olması, itirazların sonuçsuz kalmasına neden olmuştur. Ayrıca, katalog cildinin niteliksizliği ve önemli kesim hataları da doğrudan H&H Ofset'in özensiz çalışmasının ürünüdür.
Açık Radyo: Sözleşmede varolan hemen hemen tüm maddelere uyan Açık Radyo'nun yetersiz kaldığı tek nokta, Saydam Günleri'ne katılan fotoğrafçılarla röportaj yapılması noktasıdır. Bunun dışında, Saydam Günleri'nden bir hafta önce başlayan ve günde 5 ile 8 kez yinelenen duyurular, iki canlı yayın röportajı ve gösterilerin günlük anonsları düzenli olarak yapılmıştır.
NTV: Sözleşmeye gecikmeli olarak uymuştur. Yaklaşık dört günlük gecikme ile Saydam Günleri tanıtım filmini yayına sokmasına karşın, günlük duyurular ve özel röportajlar ile, sözleşmenin gereklerini yerine getirmiştir.
Radikal Gazetesi: Gösterilerin ilk dört gününde günün programını yayınlamayarak önemli bir eksikliğe neden olmuştur. Yoğun talep telefonları sonucunda yayınlanmaya başlayan günlük programların dışında, biri renkli ve çeyrek sayfa, diğer üçü siyah beyaz ve 1/8 sayfa ilan basmış, bir röportaj ve bir de değerlendirme yazısı yayınlamıştır. Gazetenin, habercilik anlamında bir sponsordan beklenen ilgiyi göstermediği bu sayılardan anlaşılmaktadır.

Bu sponsorlar dışında, Yunanistan'dan gelen Georgios Katsagelos'un iki gecelik konaklama ihtiyacını ücretsiz olarak Dedeman İstanbul karşılamıştır.
2. İstanbul Saydam Günleri'nin açılış kokteylini, Kuzin's Bar, içki, yiyecek ve eleman ederlerinin üzerine kar koymaksızın üstlenmiştir.
İtalyan Kültür Merkezi'nde kullanılan projeksiyon makineleri ve geçiş ünitesi Gültekin Çizgen tarafından sağlanmıştır.
Afiş, program ve katalog grafik tasarım ve uygulamalarını Yılmaz Öztürk, ücretsiz yapmıştır.

Tüm bu sponsorlara ve yardımlara karşın, 2. İstanbul Saydam Günleri'nin maliyeti 275.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir.

Salonların durumu:
AKSANAT: Salondaki oturuş düzeni, özellikle salon ortasında, tavanda bulunan barkovizyon nedeniyle gösterilerin izlenmesini zorlaştırmıştır. Ayrıca, bir fuayenin bulunmaması, izleyici sirkülasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir. Bir diğer olumsuzluk ise, Ali Öz'ün sunduğu Cumartesi Anneleri adlı gösterinin engellenme teşebbüsüdür. Son derece tehlikeli bir sansür anlayışıyla karşı çıkılan gösteri, izleyicilerin salonu doldurmuş olması sayesinde aşılmış, ancak Öz'ün izleyicilere dağıtmak istediği, Sennur Sezer'in kaleme aldığı, gösteriyi, Ali Öz'ü ve Cumartesi Anneleri'ni anlatan bir sayfalık metnin dağıtılması, Aksanat yöneticileri tarafından engellenmiştir. Bu durum, gelecek yıl yapılacak olan 3. İstanbul Saydam Günleri'nin bu salonda yapılmaması konusunda düşünceler ortaya çıkarmıştır.
FOTOGRAFEVİ-FUJİFİLM: İzleyici kapasitesi, perde büyüklüğünün yetersizliği gibi nedenlerle bu salondan da yeterli verim alınamamıştır. Yine de geçen yıla oranla bu salondaki izleyici sayısında önemli bir artış gerçekleşmiştir. Gelecek yıl yeni yerinde faaliyetine devam edecek olan Fotografevi-Fujifilm ile ilişkilerin geliştirilerek sürmesi istenmektedir.
İFSAK: İstanbul Saydam Günleri'nin, bu yıldan başlayarak iletişime geçtiği İfsak, bir yandan kendi potansiyelini harekete geçirerek, bir yandan da Saydam Günleri'nin bağlantısız seyircisini konuk ederek, güzel bir buluşmayı gerçekleştirmiştir. Salon kapasitesinin yarattığı gösteri tekrarı ve makinelerde zaman zaman meydana gelen teknik arızalar dışında, Saydam Günleri'nin salon olarak en yoğun programına, sorunsuz biçimde ev sahipliği yapmıştır.
İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ: Bu, büyük ve gösterişli salon, ne yazık ki yeterince tanınmadığı ve merkezin bir ölçüde dışında kaldığı için, genel itibariyle seyirciyle buluşamamıştır. Yine salonun büyüklüğü nedeniyle projeksiyon makinelerinin ışığı bu salonda yetersiz kalmış, yerleşik bir ses düzeni bulunmadığı için, organizasyon tarafından kurulan düzenek yeterli ferformansı verememiştir.

Salonlarda, İstanbul Saydam Günleri adına görevli olan kişilerin deneyimsizliği, zaman zaman ortaya çıkan teknik sorunların çözümünde yetersiz kalmaları sonucunu doğurmuştur. Salonların kurumları adına sorumlusu kişilerle, organizasyon görevlilerinin daha yakın bir diyalog kurma gerekliliği ortadadır. Öte yandan teknik birikime sahip geniş bir kadronun ülkemizde bulunmayışı ya da bu bilgi ve birikime sahip kişilerin salonlarda görev almaları ne yazık ki şimdilik çok zor görünmektedir. Yapılabilir olan, bu yıl görev alan ve önemli bir tecrübe kazanmış kişilerin, gelecek yıllarda da Saydam Günleri'ne desteklerini sürdürmelerini sağlamaktır.

Salonların on gün boyunca ağırladığı izleyici sayılarına gelince:
Aksanat: 3250 kişi
Fotografevi-Fujifilm: 750 kişi
İfsak: 1750 kişi
İtalyan Kültür Merkezi: 1300 kişi

Toplam: 7050 kişi

Seyirci sayısında patlamanın yaşandığı gün 25 Ekim Cumartesi günü olmuş, dört salonda 1700 izleyici gösterileri izlemiştir.

Dokuz gün süren saydam gösterisi maratonuna katılacağını bildiren fotoğrafçılardan dördü çeşitli nedenlerle gösterilerini sunamamıştır.
Ayrıca, gösterisini İstanbul dışından gönderen Ahmet Yakar'ın gösterisi, yapılması gereken günde yapılamamış, ancak ertesi gün gösterime sunulabilmiştir. Öte yandan Ertan Kuyucuklu'nun gösterisi de, teknik nedenlerden ötürü yapılamamıştır.

Yücel Tunca/1997

Yorumlar

Çok Okunanlar