Akif Dalcı Vuruldu! / 2012

Akif Dalcı polis tarafından vurulduktan hemen sonra.
F: Yücel Tunca /1989-Tarlabaşı-İstanbul
Genç işçi Akif Dalcı, 1 Mayıs 1989 yılında, resmi makamların gösteri izni vermemesi nedeniyle farklı noktalardan Taksim’e çıkma konusunda ısrarcı grupların arasında yer alıyordu.

Uzun bir süre Tarlabaşı’nın arka sokaklarından meydana çıkarak 1 Mayıs Emek Bayramı’nı kutlamak isteyen işçi ve öğrenciler, polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı, darp edildiği olayların ilerleyen saatlerinde Şişhane Meydanı’nda toplanan az sayıda gösterici ile burada bulunan polisler arasında taşlı, sopalı çatışma yaşandı.
Göstericilerin Kasımpaşa yönüne doğru çekilmeye başladığı sırada Taksim yönünden gelen ve Şişhane Meydanı’nda bulunan polislerin bir bölümü silahlarını çekip önce havaya ve ardından da göstericilerin üzerine doğru ateş etmeye başladı.

Açılan ateş sonunda Kasımpaşa yönüne doğru kaçan göstericilerden birinin vurulduğu haberi gazetecilere ulaştı. Vurulan gencin yanına polisten önce ulaşan gazeteciler yaralı durumda olduğunu düşündükleri genci yerde yatar vaziyette buldular. Gencin bir arkadaşı da hemen onun yanı başında yere oturmuş, korku ve dehşet içinde yardım istiyordu.

Polislerin gelmesi üzerine bu genç arkadaşının yanından ayrılmak zorunda kaldı. Gazeteciler yaralı olduğunu sandıkları gencin başından vurulduğunu o sırada fark ettiler. Panik ve şaşkınlık içerisinde fotoğraf çekmek dışında yerde yatan gence yardım etmeyi deneyen olmadı. Başından vurulan genç Akif Dalcı’ydı ve orada hayatını kaybetmişti.

Akif Dalcı’nın cenazesi 3 Mayıs’ta Zeytinburnu’ndan kaldırılmak istendi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin yapılmaması için polis cenazeyi kaçırdı ve ardından kitleye yönelik büyük bir saldırı başlattı. Çok sayıda insan ciddi biçimde yaralandı. Akif Dalcı’nın öldürülüşüne tanıklık eden gazeteciler bu kez farklı bir tutum izleyerek yaralılarla ilgilendi, hastaneye sevk edilmelerine yardımcı oldu. Güvenlik görevlilerinin şiddeti bu noktadan sonra gazeteciler yöneldi. Birçok gazeteci dövüldü, aralarında kolları kırılanlar oldu. Fotoğraf makineleri kırılan, polis aracına alınarak dövülen ve öldü sanılarak araçtan yol kenarına atılan gazeteciler arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı.

4 Mayıs’ta gazeteciler Cağaloğlu’ndaki İstanbul Valiliği’nin binası önünde protesto gösterisi yaparak güvenlik görevlilerinin uyguladığı şiddeti protesto etti.

Yorumlar

Çok Okunanlar